De ce îți apar coșuri și puncte negre pe bărbie și cum le poți preveni

De ce îți apar coșuri și puncte negre pe bărbie și cum le poți preveni

Coșurile, comedoanele și punctele negre apărute în zona bărbiei pot indica nu doar o problemă la nivelul pielii, ci și o posibilă tulburare hormonală. Află de ce apar și cum să le tratezi corect.
Indiferent de zona feței pe care îți apar, coșurile sunt întotdeauna un coșmar. Din păcate, ne putem confrunta cu acnee la orice vârstă, nu doar în perioada adolescenței. Și acneea de vârstă adultă este cauzată adesea de fluctuațiile hormonale, așa cum se întâmplă și în cazul pubertății. Iar zona în care se manifestă de obicei acneea hormonală este bărbia. 

De ce apar coșurile pe bărbie? 

Potrivit specialistei în îngrijirea pielii Renee Rouleau, citată de redonline.co.uk, bărbia și linia maxilarului sunt zonele în care apare cel mai adesea acneea, în special în cazul femeilor de peste 20 de ani. Fluctuațiile hormonale, în asociere cu greșelile în ritualul de îngrijire a pielii, duc la apariția coșurilor. Vestea proastă este aceea că este dificil de tratat.

Acneea chistică pe bărbie

„Pentru că acneea de pe bărbie și maxilar are tendința de a fi chistică (cu coșuri mari, dureroase și adânci în piele), tratamentele locale usucă adesea suprafața pielii, dar nu tratează coșurile adânci din piele. Și pentru că sunt mai mari și într-o formă agravată, pot dura până la 1-2 săptămâni, lăsând în urmă cicatrici roșii sau închise la culoare care rămân pe piele și mai mult timp”, spune specialista.

Cauzele care duc la apariția acneei pe bărbie

Schimbările hormonale

Coșurile de pe bărbie apar de obicei în jurul perioadei menstruale.
„Chiar înaintea menstruației, există mai mult progesteron în organism, inclusiv la nivelul pielii, ceea ce duce la apariția retenției de apă în piele. Când se întâmplă acest lucru, porii sunt supuși unei presiuni și dimensiunea lor este redusă. În același timp, sebumul poate avea o consistență mai groasă din cauza dezechilibrului hormonal și creșterea nivelului de testosteron din timpul perioadei premenstruale”, explică Rouleau.
Unele obiceiuri pot agrava acneea de la nivelul bărbiei. De exemplu, faptul că îți sprijini bărbia în palmă, caz în care transferi murdăria și bacteriile de pe mână pe față. Căldura degajată de mână are, de asemenea, un efect negativ pentru că sporește dezvoltarea bacteriilor. Același lucru este valabil și în cazul stresului mecanic la nivelul pielii, dacă porți des cască cu barete strâmte, pulovere pe gât sau eșarfe care se freacă de bărbie.

Cea mai bună rutină de îngrijire a pielii pentru a trata acneea de la nivelul bărbiei

Poți trece ușor cu vederea spălarea bărbiei atunci când îți cureți tenul, prin urmare ai grijă să-i acorzi o atenție specială.
Poartă un top care îți lasă umerii goi atunci când te speli pe față, ca să nu-ți faci griji că ți-ai putea uda bluza. Este surprinzător cât de mult neglijăm spălarea bărbiei și gâtului din acest motiv.
Folosește o loțiune pentru spălarea tenului care conține acid salicilic și care te va ajuta să dezintegrezi legăturile care țin grupate celulele moarte de piele. Și în loc să începi direct cu spălarea feței, începe cu spălarea gâtului. Cu mișcări circulare, urcă treptat din zona gâtului către linia maxilarului, bărbia și restul feței.

Nu îți stoarce coșurile

Ai mai auzit acest sfat de nenumărate ori, dar pur și simplu nu te poți abține. Însă ar trebui să-ți amintești că un coș dureros din zona bărbiei este diferit de un coș simplu apărut pe oricare parte a feței sau corpului. Acneea chistică este profundă și infecția se află sub piele. Dacă vei stoarce un astfel de coș, secreția plină de bacterii și celule moarte nu va ieși întotdeauna la suprafață, ci se va răspândi în țesutul învecinat, cauzând apoi infecții serioase la nivelul pielii.
De asemenea, cicatricile provocate de acneea chistică de pe bărbie sunt extrem de persistente, putând să rămână luni sau ani pe piele, în unele cazuri fiind permanente.
Din păcate, pentru că infecția se află adânc sub piele, cremele obișnuite pentru combaterea acneei este posibil să nu aibă efect asupra acneei chistice de la nivelul bărbiei. Dacă te afli în această situație, exfoliază delicat zona folosind o loțiune pentru spălarea tenului cu acid salicilic, care te va ajuta să elimini celulele moarte de piele, apoi elimină bacteriile blocate în foliculi cu un produs pe bază de peroxid de benzoil. Nu vei scăpa de coșuri imediat, dar este o modalitate de a le elimina în siguranță. Tratamentele eliberate pe bază de rețetă, recomandate de medicul dermatolog, sunt o soluție pentru acneea persistentă, ce nu pare să reacționeze la variantele de tratament din comerț.

Schimbă-ți obiceiurile

Așa cum se spune de obicei, prevenția este cel mai bun tratament, prin urmare ar trebui să-ți verifici cu atenție dieta, obiceiurile zilnice și rutina pentru îngrijirea pielii dacă vrei să scapi de acneea de pe bărbie.
Expriementează eliminând diferite alimente inflamatorii din dietă, așa cum sunt produsele lactate.
„Când consumi prea multe produse lactate, pe care organismul nu le poate digera eficient, te poți confrunta cu apariția unor erupții dureroase și tari sub pielea de la nivelul bărbiei și maxilarului. Încearcă să elimini produsele lactate (iaurt, lapte și brânzeturi) timp de două săptămâni și să observi dacă mai apar alte coșuri”, recomandă esteticiana.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod