De ce plâng bebelușii în avion?


Indiferent dacă ești acel părinte stresat sau pasagerul ghinionist care stă pe un loc vecin, plânsul unui copil în avion nu este niciodată ceva ce ți-ai dori să auzi. Probabil că ai trecut deja prin această experiență.
Atunci când avionul decolează sau aterizează, bebelușii simt senzația ciudată de înfundare a urechilor și dau drumul la lacrimi. Desigur, există multe motive pentru care bebelușii ar putea plânge în avion. Iată câteva dintre acestea!

Care sunt motivele pentru care plâng bebelușii în avion?


Sentimentele de disconfort, oboseală, foame, singurătate, plictiseală, furie, durere sunt exprimate prin lacrimi și plânsete la bebeluși. Cu toate acestea, există un consens general potrivit căruia presiunea cauzată de zborul la altitudine mare este deosebit de greu de suportat pentru copii. Există o diferență anatomică fundamentală între urechile copiilor și cele ale adulților. 

Desigur, unul dintre motivele principale pentru care bebelușii plâng în avion este că nu pot egaliza presiunea din urechea medie, deoarece trompa lui Eustachio nu funcționează la copii la fel de bine ca la adulți.
Trompa lui Eustachio este un canal care leagă urechea medie de nazofaringe - partea superioară a gâtului și partea din spate a cavității nazale. Practic, acest tub controlează presiunea din urechea medie, egalând-o cu presiunea aerului din afara corpului. Trompa lui Eustachio rămâne închisă de cele mai multe ori, deschizându-se numai pentru activități cum ar fi căscatul, înghițitul și mestecatul, permițând aerului să treacă prin pasajul dintre urechea medie și nazofaringe. Atunci când presiunea atmosferică se schimbă rapid, provocând o senzație de blocare a urechii, cum ar fi în timpul călătoriei cu avionul, cei mai mulți adulți cască sau înghit cu scopul de a deschide trompa și de a egaliza presiunea în urechea mijlocie.

Presiunea este deosebit de problematică în timpul aterizării, deoarece egalizarea este mai dificilă atunci când se trece de la o presiune atmosferică scăzută la o valoare relativ mai mare, ceea ce se întâmplă pe măsură ce avionul coboară pentru aterizare.
În timp ce problema poate apărea în timpul decolării, modul în care funcționează trompa lui Eustachio o face să se adapteze mai ușor de la o presiune atmosferică mai mare la o presiune mai mică. Deși aeronavele moderne sunt într-o anumită măsură presurizate, încă există schimbări semnificative de presiune a aerului, de la presiunea solului la presiunea de la 9000 de metri înălțime. 

Dar există modalități de a ajuta urechile unui bebeluș. O altă modalitate bună de a echilibra diferența de presiune în urechea medie se realizează prin manevra Valsalva, adică prin acoperirea nărilor și suflare în același timp, potrivit unui studiu din 2007, din revista Canadian Paediatric Society.

Există și alte sfaturi. Trei metode care te pot ajuta în această situație includ: să te asiguri că bebelușul este treaz la decolare și la aterizare, bebelușul să fie hrănit cu biberonul în aceste momente, să fie evitat zborul atunci când bebelușul suferă de o infecție a tractului respirator superior.

O modalitate simplă de a ușura efectele presiunii asupra urechii este de a introduce cât mai mult aer în ureche prin înghițire sau căscare.
Cu toate acestea, nu este un lucru foarte ușor atunci când ai de-a face cu un copil isteric de 1 an. Este mult mai ușor să atenuezi efectele presiunii urechilor la adulți decât la copii. Atunci când vine vorba de liniștirea bebelușilor, ceea ce poți să faci este să îi oferi biberonul sau suzeta copilului tău în timpul decolării și aterizării. Problema este doar una temporară. Nu va fi una de durată și, cel mai probabil, se va rezolva în câteva minute, deoarece trompa lui Eustachio se deschide pentru a permite egalizarea presiunii aerului pe ambele părți ale urechilor.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod