Cum să te relaxezi în vacanță fără să te gândești la muncă


Epuizarea este o afecțiune reală. Atunci când este cauzată de stresul și de negativitatea de la locul de muncă, simți că ai nevoie de o vacanță.
Probabil că vacanțele sunt unele dintre cele mai comune remedii pentru această problemă. Însă cum te relaxezi în vacanță fără să te gândești la muncă?

Moduri în care poți să te relaxezi în vacanță fără a te gândi la muncă


Din păcate, timpul petrecut departe de birou nu este întotdeauna lipsit de stres. Un sondaj din 2018, realizat de American Psychological Association, a descoperit că 21% dintre adulții americani s-au simțit stresați în concediu, iar 28% dintre aceștia au lucrat mai mult decât au crezut că vor lucra în vacanță. Iar acest lucru poate avea efecte dăunătoare. Dacă muncești când ar trebui să te relaxezi, apare un impact negativ asupra relațiilor tale, care te poate îndepărta de momentul prezent și care îți poate strica buna dispoziție.

Pe scurt, limitele aproape inexistente între muncă și timpul liber pot fi nocive pentru sănătatea ta.
Pentru a te relaxa pe deplin în vacanță, experții în psihologie sunt de părere că angajatorul tău trebuie să respecte acel timp liber și limitele tale. Indiferent de situația ta de la job, există anumite strategii care te ajută să te deconectezi și să te relaxezi în vacanță. 

1. Fă-ți cunoscute planurile înainte de a pleca


Pregătirea pentru vacanță la locul de muncă este un factor critic, care este deseori neglijat. Acesta este motivul pentru care experții încurajează discuția cu șeful tău și colegii înainte de a pleca în vacanță. Ia în considerare rezolvarea principalelor sarcini care trebuie acoperite în timp ce ești în concediu și un plan de abordare a anumitor scenarii în cazul în care apar cât ești în vacanță.
Dacă iei aceste măsuri preventive, ar trebui să nu te mai deranjeze nimeni. De asemenea, este important să faci cunoscut faptul că nu ești disponibil când ești plecat, astfel încât angajatorul să nu aibă alte așteptări.

2. Nu-ți mai verifica telefonul atât de des


Creierul nostru este conectat la tehnologie. Și ajungem să fim conectați și la munca noastră și la colegi. Un studiu realizat de compania de cercetare Scout demonstrează această obsesie aflată în creștere pentru dispozitivele personale. În medie, o persoană își atinge telefonul de 2.617 ori pe zi. Utilizatorii excesivi își ating ecranul de până la 5.427 de ori. Doar pentru că o persoană este în vacanță, nu înseamnă că își pune telefonul jos. 

Unul dintre cei mai mari factori de stres care rezultă din această conexiune constantă la mediul online nu este reprezentat de mesajele pe care le primești, ci de gândurile cu privire la muncă.
Ideea că ai putea primi un e-mail te îngrijorează și îți dăunează. La urma urmei, îngrijorarea este însoțită adesea de verificări constante prin e-mailuri și alerte. Acest lucru nu îți permite să te decontectezi și să te relaxezi. 

3. Petrece cât mai mult timp afară


Natura are o putere incredibilă de a ne relaxa și de a ne vindeca. Acest lucru este valabil mai ales dacă lucrezi într-un birou și nu ai suficient timp să stai afară. Cele mai multe cercetări susțin faptul că efectele naturii sunt importante asupra sănătății mintale. Un studiu realizat în 2014, publicat în revista Frontiers in Psychology, a descoperit o corelație puternică între vizitele în natură și sentimentul oamenilor de a se conecta cu natura, satisfacția generală față de viață și vitalitatea.
Mulți experți recomandă timpul petrecut în natură pentru reducerea stresului și anxietății, dar și pentru îmbunătățirea sănătății mintale. Pentru a profita din plin de beneficiile naturii, este important să te concentrezi asupra simțurilor, să te uiți la cerul albastru și la nori, să simți mirosul apei sărate.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod