Ce este amenoreea endocrină extragonadică

Este amenoreea care apare în afectarea unor glande endocrine, altele decât hipofiza sau ovarul:
- boli tiroidiene: hipertiroidism, hipotiroidism
- boli ale corticosuprarenalei: sindrom Cushing, hiperplazie congenitală de corticosuprarenala, tumori suprarenale, Boală Addison.

Amenoreea de cauză generală

Este amenoreea asociată unor cauze generale:
- boli metabolice: diabet zaharat, obezitate, hemocromatoza- subnutritia- exercițiile fizice în exces
- origine nervoasă: schimbarea modului de viață sau a climei, emoții puternice negative sau chiar pozitive (șoc psihic), anorexie mintală.
Oligomenoreea sau amenoreea de origine nervoasă este relativ frecvența; dacă stresul a acționat o perioada scurtă de timp și n-a fost puternic, revenirea ciclului menstrual la normal se face spontan. Uneori stresul poate antrena și o secreție de prolactină, în acest caz amenoreea asociindu-se și cu galactoree.

Folosirea contraceptivelor orale are la unele femei că efect lipsa menstruațieiAdministrarea unor medicamente că antipsihotice, antihipertensive, antidepresive, antialergice, chimioterapice
Factori care pot favoriza întârzierea menstrelor și apariția amenoreei:-Istoricul familial-Tulburările alimentare că anorexia și bulimia-Antrenamentele sportive
Complicațiile lipsei menstruației sunt inferilitatea și osteoporoză.

Diagnostic

Amenoreea poate fi un semn de tulburări hormonale complexe. Medicul va efectua un examen pelvin și o ecografie transvaginală pentru a determina dacă există vreo problemă la nivelul organelor genitale. Pentru un diagnostic complet va solicita și profilul hormonal, testarea fruncției tiroidei, dar și examene imagistice că CT, RMN.

Tratamentul  depinde de cauza ce a dus la lipsa menstrei. Contraceptivele și tratamentele hormonale pot fi o soluție. Pentru amenoreea de cauză hipofizară sau tiroidiană tratamentul medicamentos poate fi de asemenea necesar. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul prezenței unei tumori sau a unei probleme structurale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro