Întârzierea menstrei și amenoreea. Simptome, cauze și tratament

Din ce cauză apare amenoreea și de câte feluri este ea? Află totul de la dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie.
Amenoreea este definită ca absența sângerării menstruale și poate fi:

• primară: când menarha (prima menstruație) nu apare până la vârsta de 16 ani, fiind întârziată și creșterea și apariția caracterelor sexuale secundare (pilozitate axilară, pubiană, glande mamare); în cazul în care creșterea este corespunzătoare și sunt prezente caracterele sexuale secundare atunci se consideră amenoree primară dacă menarha nu apare până la vârsta de 18 ani;

• secundară: atunci când menstruația a fost prezentă dar a încetat un interval de timp de minim 3 luni.

Amenoreea este considerată normală: în copilărie până la vârstă de 12-14 ani când apare menarha, la pubertate după instalarea menarhei o amenoree de 2-6 luni este normală, în timpul sarcinii, alăptării și la menopauza. 


Amenoreea: simptome

Principalul simptom al amenoreei este lipsa menstruației. În funcție de cauza ce a determinat amenoreea pot apărea și alte simptome că:
Secreție lactată
Căderea părului
Cefalee
Durere pelvină
Acnee
Hirsutism
Tulburări de vedere

Cauzele ce determină întârzierea menstruației sau absența ei sunt multiple.
Amenoreea naturală apare în sarcină, cea mai frecventă cauză, alăptare și menopauza.


Ce este amenoreea uterină


Cauze:

- malformații congenitale cu absența uterului, a cavității uterine sau doar a endometrului, hipoplazia uterină (uter mic), extirparea chirurgicală a uterului; aici poate fi încadrat și sindromul de feminizare testiculara (46 XY) în care deși persoană respectivă are caractere feminine, genetic este bărbat și organele genitale interne sunt de tip masculin

- sinechia uterină – care reprezintă alipirea pereților uterini, care poate apărea după infecții de tipul tuberculozei genitale  sau după curetajul cavității uterine după naștere sau avort

- metroza de receptivitate: când uterul nu mai răspunde la stimularea hormonilor ovarieni.
Caracteristic amenoreei de cauza uterină este lipsa de răspuns la administrarea de progesteron.


Ce este amenoreea ovariană

Sunt determinate de o insuficientă a secretiei hormonilor sexuali de către ovar și se caracterizează prin apariția menstruației la administrarea exogenă de preparate hormonale.

Cauze:

- condiții fiziologice: înainte de pubertate, după menopauza, după naștere și după avort, când secreția hormonala ovariană este scăzută

- disgenezii sau agenezii gonadale: sunt anomalii congenitale caracterizate prin lipsa sau formarea incompletă a ovarelor (sindrom Turner)

- hipoplazia ovariană, care poate fi congenitală sau dobândită: menopauza precoce sau indusă, estro-progestativi în doze mici și prelungite, după radioterapie

- distrofii ovariene: sidromul ovarelor polichistice

- tumori ovariene endocrine, care secretă fie estrogeni fie androgeni

- asinergia hipofizo-ovariană: sindromul ovarului nefuncțional și sindromul ovarelor rezistente la gonadotrofine; în acest caz ovarele sunt de aspect normal dar nu răspund la stimulare hormonala sau răspund doar la doze foarte mari.

Ce este amenoreea neuro-hipotalamo-hipofizară

Se caracterizează prin hormoni gonadotropi sexuali scăzuți în sânge și urină (FSH, LH) și cu răspuns pozitiv la administrate de LRH sau clomifen.
 Aceste forme de amenoree sunt consecință unei anomalii morfo-funcționale a hipofizei sau neurohipotalamuslui, izolat sau de cele mai multe ori asociate și dependențe unele de altele.

Cauze hipofizare:

-insuficientă hipofizară

- sindromul Sheenan, determinat de necroză hipofizei că urmare a unei hemoragii masive în timpul nașterii

- tumori hipofizare, cel mai frecvent prolactinoame.
Amenoreea neuro-hipotalamica are o etiologie polimorfă și complexă:

- oligofrenie, epilepsie, depresie, anorexia

- tulburări psihoafective, stres, șocuri emotive

- după administrarea unor medicamente: clorpromazină, rezerpina, fenotiazinele, administrarea prelungită de estro-progestative.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod