Ce legătură au nervii cu sănătatea pe măsură ce înaintezi în vârstă


Deși emoțiile sunt adesea trecătoare, acestea pot avea un impact durabil asupra sănătății. Stresul, de exemplu, poate accenta riscul afecțiunilor cronice, cât și al celor acute, în timp ce fericirea poate îmbunătăți starea de spirit.
Un studiu de mici proporții publicat în revista Psychology and Aging sugerează că nervii sunt corelați cu efecte negative asupra sănătății la persoanele în vârstă mai mult decât tristețea, putând provoca inflamație și boli cronice. Iată ce legătură au nervii cu sănătatea pe măsură ce înaintezi în vârstă!

Care este legătura dintre nervii tăi și sănătate pe măsură ce înaintezi în vârstă?


Noua cercetare a fost realizată pornind de la o teorie dezvoltată de cei doi autori ai studiului, psihologii Carsten Wrosch și Ute Kunzmann. Teoria susține că toate emoțiile, chiar și cele negative, joacă un rol important pe tot parcursul vieții unei persoane. Toate emoțiile negative pot avea o funcție pozitivă dacă sunt experimentate în contextul potrivit.
Nervii și furia pot motiva oamenii să treacă prin circumstanțe dificile, în timp ce tristețea poate declanșa procesul de vindecare după o traumă.

Dar atunci când oamenii îmbătrânesc și se confruntă cu probleme legate de vârstă, cum ar fi moartea celor dragi și declanșarea declinului fizic și cognitiv, unele emoții negative pot avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice. Psihologii au analizat datele din Montreal Aging and Health Study, studiu care a inclus mai mult de 200 de adulți în vârstă de 59-93 de ani. Aceștia au raportat emoțiile lor de trei ori pe săptămână, problemele de sănătate și au oferit probe de sânge, pe care cercetătorii le-au testat pentru markeri ai inflamației.

În momentul în care oamenii cu vârsta de peste 80 de ani s-au simțit nervoși în mod regulat, cercetătorii au observat o legătură cu nivelul ridicat al markerului inflamator IL-6, poate pentru că furia poate ridica nivelul hormonilor de stres.
Inflamația este un proces normal pe care corpul îl folosește pentru a lupta împotriva rănilor și infecției, dar inflamația cronică este asociată cu o serie de probleme de sănătate. Adulții cu markeri inflamatorii crescuți au avut un risc mai mare de a suferi de o boală cronică, precum cancerul sau problemele cardiovasculare. Dar cercetătorii nu au văzut aceeași legătură între tristețe și problemele de sănătate, iar furia nu a fost atât de puternic legată de inflamație și boli cronice în rândul adulților de 60 și 70 de ani.

Nervii nu le rezolvă problemele vârstnicilor. În schimb, furia poate aduce mai mult stres și mai multe probleme. Dacă oamenii sunt nervoși și încearcă să rezolve probleme pe care nu le mai pot rezolva, circumstanțele problematice sunt prelungite și se ajunge la o dereglare fiziologică și, eventual, la un nivel crescut al inflamației.

Deși tristețea nu poate opri progresia bolii Alzheimer și nu va aduce înapoi o persoană care a murit, aceasta poate avea un scop.
În timp ce tristețea constantă sau inexplicabilă poate fi semnul unei probleme mai mari, cum ar fi depresia sau singurătatea, tristețea acută este adesea o reacție mai potrivită pentru problemele din viață și poate declanșa procesul vindecării sănătoase. Tristețea ar putea să pornească procesul recuperării și să ajute persoana în cauză să accepte situația. De asemenea, ar putea să o facă să ceară sprijin social de la ceilalți, pentru a putea face față.

Deși poate părea dificil să controlezi răspunsurile emoționale, cercetările sugerează că oamenii pot învăța să le reglementeze. Pentru a reduce nervii și furia, poți încerca practici de relaxare și de ameliorare a stresului, cum ar fi exercițiile de respirație și yoga, apelarea la un discurs rațional și calculat, îmbunătățirea abilităților de comunicare, exercițiile fizice, iertarea și umor

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod