Legătura dintre stresul cronic și cancer


Totul se petrece rapid în lumea în care trăim, iar acest lucru poate să ne streseze. Însă stresul cronic poate să dăuneze organismului în timp, provocând inflamație și chiar și boli cardiace și metabolice.
În unele cazuri, stresul cronic este corelat cu cancerul. Dar cât de puternică este această legătură?

Care este legătura dintre stresul cronic și cancer?


Studiile sugerează că există mai multe modalități prin care stresul poate influența dezvoltarea cancerului. În cazul pacienților care au deja anumite tipuri de cancer, stresul poate accelera progresia și poate agrava rezultatele, sugerează din ce în ce mai multe dovezi. Dar există multe întrebări despre stresul cronic. Într-adevăr, dovezile că stresul poate provoca apariția cancerului sunt puține. Chiar și așa, există o mulțime de motive biologice conform cărora ar exista o asociație între stresul cronic și cancer.

Stresul acut este complet normal și ne ajută să reacționăm la situații periculoase. De exemplu, dacă te urmărește un leu sau aproape faci un accident, răspunsul la stres al corpului îți face inima să bată mai repede, îți îmbunătățește vederea și te poate ajuta să supraviețuiești.

În timpul unei situații stresante, corpul activează două căi: sistemul nervos simpatic, care declanșează răspunsul de luptă sau fugă, și axa hipotalamică hipofizară suprarenală, care eliberează un hormon cheie numit cortizol.
Pe termen scurt, aceste două axe se activează și te ajută să treci prin situația stresantă. Când stresul dispare, se dezactivează.

Dar stresul cronic, care implică anxietate extremă, durere și supărare, activează continuu aceste căi și eliberează hormoni de stres, într-un fel în care corpul tău nu a fost conceput. Cercetările anterioare au arătat că activitatea cronică a ambelor căi poate duce la schimbări în organism, inclusiv metabolism modificat, o creștere a nivelului anumitor hormoni și scurtarea capetelor ADN-ului care previn deteriorarea. Toate aceste modificări ar putea influența potențialul de dezvoltare și progresia cancerului.

Eliberarea pe termen lung a hormonilor de stres poate deteriora ADN-ul și afecta repararea ADN-ului. În plus, stresul cronic slăbește sistemul imunitar.
Sistemul imunitar acționează ca un echipaj de curățenie care distruge și elimină celulele deteriorate cu erori genetice sau metabolice, așa că un sistem imunitar slăbit ar putea reprezenta poarta pentru celulele canceroase. 

Există din ce în ce mai multe dovezi că stresul cronic poate afecta riscul de cancer și progresia acestei boli prin distrugerea sistemului imunitar. Dar nu se poate spune că există o legătură stabilită. De fapt, cele mai multe legături leagă stresul de progresia cancerului, nu de riscul de a dezvolta cancer în primul rând. 

Stresul și riscul de cancer


Este dificil să proiectezi un studiu care să arate că stresul alimentează cancerul, deoarece experiența stresului este subiectivă și greu de măsurat. Stresul se poate manifesta, de asemenea, în organism în moduri diferite în funcție de modul în care percepe o persoană stresul și de modul în care reacționează la stres.
Unii oameni au un răspuns negativ la stresul de la locul de muncă, iar unora le place să fie stresați la muncă. De fapt, aceștia prosperă. Această percepție, la rândul său, afectează modul în care răspunde organismul. 

Ca rezultat, multe studii se bazează mai degrabă pe asociații decât pe cauze și efecte, pentru a arăta o legătură între nivelul de stres și incidența cancerului. Studiile anterioare au sugerat, de exemplu, că stresul cronic este asociat cu un risc crescut de apariție a unui număr de cancere, inclusiv cancerul de sân și unele cancere gastro-intestinale.

Un studiu japonez publicat în 2017 în revista Scientific Reports a analizat corelația dintre nivelul de stres și cancer la mai mult de 100.000 de persoane. Nu a fost descoperită nicio asociere între stresul pe termen scurt și incidența cancerului, dar s-a descoperit că în special bărbații care au avut un nivel ridicat al stresului pentru o perioadă lungă de timp au fost supuși unui risc cu 11% mai mare de a dezvolta cancer.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod