Nu-ți risca sănătatea: 7 mituri periculoase despre antibiotice

Antibioticele salvează vieți, eliminând infecțiile care sunt greu sau imposibil de înlăturat prin alte metode de tratament. Totuși, nu sunt soluția pentru orice problemă de sănătate. Pot deveni periculoase dacă sunt folosite greșit. Descoperă care sunt principalele mituri despre antibiotice și evită complicațiile grave.
Deși par o rezolvare miraculoasă pentru orice afecțiune este foarte important să contientizezi că antibioticele nu sunt infailibile, ci vor acționa optim numai dacă sunt luate la momentul potrivit. În prezent există multe mituri despre antibiotice care te pot influența negativ, favorizând agravarea afecțiunilor sau apariția efectelor secundare. Nu contează numai ce tratament au luat prietenii, vecinii sau alți membri ai familiei, ci este esențial să optezi pentru varianta potrivită pentru organismul tău, ocolind ideile greșite și acționând în baza sfaturilor care previn manifestările nedorite.
Dr. Allan Lieberthal a realizat o listă cu principalele mituri despre antibiotice. Parcurge-o cu atenție pentru că ți-ar putea salva viața.

 
Iată ce idei eronate legate de antibiotice trebuie să ignori:

 
1. Antibioticele sunt cel mai bun remediu pentru răceli

Nu este deloc adevărat. Antibioticele acționează rapid împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, fungi și anumiți paraziți.
Contrar opiniei multor persoane, aceste pastile nu funcționează împotriva mircrobilor și virușilor care declanșează răcelile, gripa, tusea și durerile în gât.

 
2. Nu este nicio problemă dacă iei antibioticele prescrise altcuiva

Antibioticul potrivit pentru tine este numai cel corelat cu afecțiunea de care suferi și cu specificul organismului tău. Nu lua niciodată un antibiotic prescris altcuiva pentru că nu vei face economii, ci te vei expune unor riscuri mari. În primul rând tratamentul probabil că nu va funcționa pentru tine dacă a fost prescris pentru o altă boală, iar în al doilea rând administrarea unui tratament la întâmplare poate agrava simptomele pe care le resimți, în unele cazuri până la consecințe dramatice.
Nu evita să mergi la medic și nici nu-ți închipui că este justificat să iei orice antibiotic pentru că tocmai costurile pe care încerci să le reduci vor crește foarte mult dacă îți agravezi starea.

 
3. Este foarte bine să oprești tratamentul cu antibiotice mai devreme

În cazul în care medicul tău ți-a prescris un tratament cu antibiotice este indicat să le iei până la finalizarea dozei, chiar dacă deja te simți mult mai bine. Dacă te oprești prea devreme este posibil să nu elimini complet infecția și să începi să te simți rău din nou după câteva zile.

 
4. Este ideal să păstrezi medicamentele care ți-au rămas

Foarte mulți pacienți încearcă să facă economii păstrând medicamentele pe care nu le-au luat cât timp au fost bolnavi, considerând să le pot lua data viitoare când au aceeași problemă. Din păcate medicamentele și mai ales lichidele își pierd eficiența în timp.
Ingredientele nu sunt stabile pentru perioade îndelungate sau ar putea să aibă un efect mult mai redus. În plus, ar putea să-ți agraveze simptomele. Dacă iei antibioticele în dozele prescrise nu ar trebui să-ți rămână deloc.

 
5. Antibioticele previn infecțiile bacteriene

Credeai că îți iei măsuri de precauție luând antibiotice când nu ai probleme cu o infecție pentru a preveni eventualele riscuri? Dacă iei aceste pastile când în organism nu există bacterii nu vei obține efecte pozitive. Nu poți preveni recidiva unei infecții și nici nu vei face ca perioada de tratament să dureze mai puțin dacă apelezi la antibiotice când nu ești bolnav. Tratamentul nu funcționează așa.

 
6. Este o idee bună să iei antibiotice oricum

Unii pacienți sunt convinși că este bine să ia antibiotice chiar și când există șanse foarte reduse să aibă efecte utile. Evită să procedezi în acest mod.
Antibioticele au numeroase efecte secundare, printre care iritațiile și diareea. În plus, folosirea excesivă a antibioticelor va face bacteriile rezistente la acțiunea lor și vei avea nevoie de un tratament mai agresiv pe viitor.

 
7. Antibioticele sunt mereu eficiente

Dacă simptomele persistă chiar și după ce ai luat toată doza de antibiotice trebuie neapărat să discuți cu medicul tău. Este posibil ca bacteriile prezente în organism să fie rezistente la acțiunea antibioticelor și vei avea nevoie de un tratament diferit.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod