De ce iubesc mamele mirosul bebelușilor?

Mirosul bebelușilor este iubit de toate mămicile. Însă știi de ce? Se pare că de vină este biologia. Iată ce spun studiile!

De ce creează dependență mirosul bebelușilor?


Oamenii de știință au aflat de curând că mirosul bebelușilor activează centrele creierului care percep recompensele și plăcerea în cazul noilor mame. Studiile efectuate pe animale au demonstrat că toate mamiferele, de la șoareci la primate, utilizează simțul mirosului pentru a stabili și a dezvolta o legătură între mamă și copil. Dacă mamele și bebelușii nu se pot mirosi reciproc, s-ar putea să nu devină atât de atașați.

Nou-născuții beneficiază de această conexiune mai mult în momentul în care sunt ținuți în brațe pentru perioade mai lungi de timp.
Numeroase studii indică avantajele fizice și de dezvoltare ale acestei acțiuni, iar dorința crescută a mamelor de a alăpta reprezintă o veste bună pentru copii. 

Dar semnificația mirosului bebelușilor nu a mai fost studiată înainte. Johannes Frasnelli, cercetător post-doctorand în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea din Montreal, a hotărât să schimbe acest lucru. Acesta a declarat că tindem să ne gândim la mirosul corporal ca la un lucru negativ. Însă mirosul este un simț la fel de important ca văzul sau auzul, pentru înțelegerea lumii din jurul nostru, iar atunci când vine vorba de dezvoltarea relațiilor, mirosul poate fi și mai important. 

Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au înghețat pijamalele purtate de nou-născuți timp de 2 nopți, imediat după naștere.
După 6 săptămâni, cercetătorii au prezentat pijamalele în fața a două grupuri de femei, femei care nu aveau nicio legătură cu copiii din studiu.

Primul grup de femei a fost compus din femei care au născut înainte cu 3-6 săptămâni înainte de studiu, iar al doilea grup nu a avut niciodată copii. Cercetătorii au scanat creierul în timp ce femeile miroseau pijamalele. Imaginile care au rezultat au arătat că noile mămici au simțit mai multă plăcere decât femeile care nu născuseră. Centrul de simțuri care a fost activat în creierul mamelor este, de asemenea, asociat cu învățarea.
Dacă primești o recompensă pentru un anumit comportament, în acest caz mirosirea unui bebeluș - probabil că îți vei dori să continui acest comportament.

În ceea ce privește sursa mirosului bebelușilor, nimeni nu o cunoaște cu adevărat, dar cercetătorii presupun că ar putea fi resturi de lichid amniotic sau vernix caseosa, substanța asemănătoare brânzei, care acoperă bebelușii la naștere. Oricare ar fi cauza, se pare că nou-născuții reprezintă acea recompensă de care are nevoie orice mămică la sfârșitul unei zile obositoare.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod